SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 16/2015

18. maj 2015

Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært møde mandag den 11. maj 2015. I forlængelse af hovedbestyrelsesmødet blev der afholdt tillidsrepræsentantkonference for forbundets tillidsrepræsentanter den 12. og 13. maj.

På hovedbestyrelsesmødet var bl.a. følgende sager på dagsordenen:

Arbejdstid
Efter indførelse af den nye administration på arbejdstidsområdet har spørgsmålet om normtiden været til debat blandt medlemmerne. Hos nogle medlemmer er der således et ønske om, at den nuværende månedsnorm erstattes af en kvartals- eller helårsnorm.

Da spørgsmålet om arbejdstid ikke blev et tema ved de nu afsluttede aftale- og overenskomstforhandlinger, besluttede hovedbestyrelsen på mødet i april, at spørgsmålet om normtiden skal undersøges nærmere blandt medlemmerne, inden der eventuelt forhandles med SKAT om ændring af normperioden.

Sekretariatet har derfor udarbejdet et spørgeskema om forholdene på arbejdstidsområdet, som er sendt ud til medlemmerne via de lokale tillidsrepræsentanter.

Svarene på spørgeskemaet skal danne grundlag for drøftelserne i hovedbestyrelsen på mødet i juni 2015, hvor hovedbestyrelsen nærmere skal beslutte den videre proces.

Når grundlaget er til stede – både svarene fra medlemmerne og drøftelser med SKAT om mulighederne for en ny aftale om normtid – vil hovedbestyrelsen tage stilling til, om der skal gennemføres en egentlig medlemsafstemning om normtiden.

Træffes der beslutning om en medlemsafstemning, vil afstemningen naturligvis blive fulgt op af en grundig information til medlemmerne om konsekvenserne ved skift til en anden normperiode.

Hvis en anden normperiode bliver resultatet, vil skiftet kunne ske pr. 1. januar 2016, da det er mest hensigtsmæssigt, at det sker i forbindelse med et årsskifte.

Personalepolitik
Arbejdet med udformningen af en ny personalepolitik i SKAT fortsætter.

SKATs direktion har i forbindelse med arbejdet understreget, at personalepolitikken er et ledelsesværktøj. Som konsekvens af den udmelding ser Dansk Told & Skatteforbund det som helt naturligt, at det så også er ledelsen, der går ud og ”sælger” den nye personalepolitik til medarbejderne.

Uagtet direktionens ønske om, at personalepolitikken bliver et ledelsesværktøj, så arbejder personaleorganisationerne videre med at påvirke indholdet i personalepolitikken i den retning, som organisationerne ønsker.

Hovedbestyrelsen understregede i den forbindelse, at det er vigtigt, at indholdet i personalepolitikken også afspejler det, der sker i virkeligheden på arbejdspladsen SKAT.

Omstruktureringer i Koncernservice
På baggrund af en gennemført turnusanalyse i Koncernservice har SKATs direktion fremlagt et udspil, hvor antallet af medarbejdere i Koncernservice skal reduceres, så SKATs interne ydelser på området fortsat kan være konkurrencedygtige i forhold til eksterne udbydere.

Medarbejderne på driftsområdet tilbydes derfor nu en aftale om frivillig fratræden – og ledelsen har varslet, at det kan blive nødvendigt at gennemføres afskedigelser, hvor nedgangen ikke kan ske frivilligt.

Hovedbestyrelsen udtrykte kritik af, at initiativerne i Koncernservice er iværksat uden i tilstrækkeligt omfang at have inddraget personaleorganisationerne og orienteret og informeret tillidsrepræsentanterne forud – herunder især tillidsrepræsentanterne ved de adresser, der bliver berørt af omstruktureringerne.

Hovedbestyrelsen finder samtidig anledning til at udtrykke stor bekymring, når turnusanalyser fører til iværksættelse af afskedigelsesrunder. Uagtet at SKATs direktør Jesper Rønnow Simonsen tidligere har givet udtryk for, at der – som han så det – ikke ville blive gennemført flere afskedigelsesrunder i SKAT. Det giver anledning til utryghed og bekymring hos medlemmerne i de forretningsområder, hvor der nu forestår turnusanalyser.

EFI
Formanden for TR-Forum Inddrivelse, Lene Höilund Jensen, gav hovedbestyrelsen en orientering om situationen omkring EFI, som fortsat ikke virker efter hensigten.

Hovedbestyrelsen anser det fortsat som uanstændigt, at SKAT nu må rekruttere vikarer til at løse væsentlige opgaver på inddrivelsesområdet – kort tid efter, der blev gennemført en afskedigelsesrunde, hvor en række nu afskedigede medlemmer med inddrivelseskompetencer havde været langt mere kvalificerede til at løse disse opgaver end vikarer, som både trækker yderligere ressourcer ud af systemet til oplæring men angiveligt også har en højere fejlprocent i forbindelse med deres løsning af opgaverne.

Hovedbestyrelsen understreger, at ansvaret for gennemførelse af afskedigelsesrunden i 2013 – selvom EFI ikke var fuldt implementeret og i ”sikker drift” – skal placeres hos de politikere, som satte de budgetmæssige rammer, som var årsagen til afskedigelsesrunden.

Det ville have været en fortjeneste for SKAT – og derved for samfundet – hvis de afskedigede medarbejdere i stedet var blevet sat til at løse de ekstraordinære opgaver, der især er opstået på inddrivelsesområdet i forbindelse med indførelsen af EFI.

Ved fremtidige afskedigelser – herunder den runde, der nu planlægges i Koncernservice – må der i langt højere grad fokuseres på, at der kan ske omplacering af medarbejdere internt til disse nødlidende opgaver fremfor at ansætte vikarhjælp.

Tillægsforhandlinger 2015
Lønbudgettet – og derved tillægsforhandlingerne – er nu udlagt til de enkelte forretningsområder.

Det imødeses, at det vil give nogle udfordringer, idet der vil kunne være forskellige processer og tidsforløb for forhandlingerne i det enkelte forretningsområde.

Hovedbestyrelsen startede drøftelserne omkring, hvordan forbundet kan tilrettelægge arbejdet med tillægsforhandlingerne, så det sikres, at alle medlemmer bliver behandlet ens i forbindelse med forberedelserne af tillægsforhandlingerne uanset organisatorisk eller geografisk tilhørsforhold.

Regulering af kontingent pr. 1. juni 2015
Ifølge § 24, stk. 1 i forbundets vedtægter reguleres kontingentet pr. 1. juni i takt med lønudviklingen.

Det betyder, at kontingentet for ordinære medlemmer med over 20 timers arbejdstid pr. uge stiger fra 400 kr. til 402 kr. pr. måned. Arbejder man 20 timer eller derunder pr. uge stiger kontingentet fra 248 kr. til 250 kr. pr. måned.

Kontingentet for ekstraordinære medlemmer stiger fra 130 kr. til 131 kr. pr. måned.

Ifølge vedtægterne reguleres kontingentet til Seniorforeningen Told & Skat ikke.


Tillidsrepræsentantkonference
I forlængelse af hovedbestyrelsesmødet blev der afholdt tillidsrepræsentantkonference for forbundets tillidsrepræsentanter.

På konferencen var der indlæg fra underdirektør Kim Saastamoinen-Jakobsen om decentral lønsumsstyring efter, at lønsummen er udlagt til forretningsområderne – og fra underdirektør Kim Bak om arbejdet med SKATs lokalisering og målbillederne.

Tillidsrepræsentanterne havde også mulighed for at være samlet i de fire TR-fora, der retter sig mod SKATs forretningsområder. Her drøftede tillidsrepræsentanterne bl.a. Dansk Told & Skatteforbunds nye kommunikationsplan – og de havde mulighed for at give et stemningsbillede på, hvordan medlemmerne aktuelt har det i SKAT. Læs mere fra de drøftelser i det næste nummer af Dansk Told & Skat.

På konferencens andendag var der eksternt oplæg om stress fra Hans Henrik Knoop – og der blev givet en status på emner, der arbejdes med i Dansk Told & Skatteforbund, inden forbundsformand Jørn Rise sluttede af med at orientere om aktuelt nyt.

Hent NYT fra DTS nr. 16/2015 i pdf-format her.