SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 8/2017

23. marts 2017
Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært hovedbestyrelsesmøde den 22. marts 2017. På mødet drøftede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:


Det ny skattevæsen
Der har været afholdt møde i Implementeringssamarbejdsudvalget, men der er stadig ikke meget konkret nyt omkring etableringen af det nye skattevæsen.

Det forventes fortsat, at strukturen med de nye styrelser – samt hvor i landet, det nye skattevæsen skal have adresser – vil blive offentliggjort inden sommerferien, mens spørgsmålet om, hvilke opgaver, der skal placeres på de enkelte adresser, sandsynligvis først kommer på plads efter sommerferien.

Hovedbestyrelsen drøftede Dansk Told & Skatteforbunds ønsker til det nye skattevæsen, og understregede i den forbindelse endnu en gang, at det er forbundets opfattelse, at indbetalingsområderne i ”restskat” bør bevares som én samlet styrelse. Forbundet vurderer, at det vil være urealistisk – og fagligt uhensigtsmæssigt – at spalte lovgivningen på området op på flere styrelser.

Det er også fortsat forbundets ønske, at Udviklingsstyrelsen får en central placering og en stærk koordinerende rolle også i forhold til de øvrige styrelser, så det sikres, at tingene fortsat kan spille sammen på tværs i det ny skattevæsen.

Det er også vigtigt, at der placeres forskellige opgaver/styrelser på de enkelte adresser, så der fortsat er udviklingsmuligheder alle steder.

Med hensyn til inddrivelsesområdet, så mener forbundet, at det er urealistisk, hvis der skal ske en markant reduktion af adresser med inddrivelsesopgaver. Inddrivelsen bør som minimum placeres 14 steder i landet – også for at kunne bygge på det lokale kendskab i forbindelse med inddrivelsen. Etableringen af de nye adresser må samtidig ske over tid og ikke forceres – dermed kan kompetencetabet mindskes.

Hovedbestyrelsen pegede også på, at der godt kunne være mere åbenhed og involvering i processen med forberedelsen af det nye skattevæsen.


Udspillet ”Et skattevæsen vi kan stole på”
Socialdemokratiet lancerede i sidste uge udspillet ”Et skattevæsen vi kan stole på”, som vil styrke indsatsområdet med yderligere 1.000 medarbejdere.

Hovedbestyrelsen drøftede udspillet og var af den opfattelse, at der er tale om et godt og konstruktivt udspil, som langt hen ad vejen afspejler Dansk Told & Skatteforbunds vedvarende ønsker om styrkelse af kontrolområdet i SKAT. Selv forbundets argument om, at man skal se tilførsel af ressourcer til indsatsområdet som en investering – at det kan betale sig at investere i SKAT – går igen i forslaget.

Dansk Told & Skatteforbund støtter derfor forslaget – men har samtidig den holdning, at forbundet gerne vil se udspillet gennemført, inden de store roser tages frem. Der er tidligere set udspil om tilførsel af ressourcer til SKAT, som så ikke er blevet til noget.

Det vil være meget positivt, hvis udspillet gennemføres – og det vil samtidig kræve en stor indsats for at få rekrutteret de nødvendige kompetencer, som har – eller kan udvikles til – den rette skattefaglighed. Det hjælper Dansk Told & Skatteforbund naturligvis gerne med til – og peger i den forbindelse på den mulighed, der ligger i kompetenceudvikling gennem diplom i skat. En uddannelse, der kan benyttes sideløbende med den nye professionsbacheloruddannelse i skat, som forventes udbudt fra 2018.

Dansk Told & Skatteforbund mener dog fortsat, at der også efter gennemførelsen af udspillet vil være ”huller”, som skal fyldes ud. Især med flere medarbejdere til indsats på toldområdet, som ikke styrkes med udspillet – men også på inddrivelsesområdet.


Tillægsforhandlinger 2017
Hovedbestyrelsen drøftede status på tillægsforhandlingerne i de enkelte forretningsområder og afdelinger.

Nogle steder er det en udfordring at få underdirektørerne med på at anvende den ramme til henholdsvis engangstillæg og varige tillæg, som SKATs direktion har besluttet at afsætte.

Forbundet skal derfor opfordre til, at der generelt anvendes de midler til løntillæg, som direktionen har meldt ud – det er umiddelbart svært at se et sagligt grundlag for, at underdirektørerne møder op til forhandlingerne med et ønske om ikke af forhandle på baggrund af den afsatte ramme.


Aftale- og overenskomstforhandlingerne 2018
Forberedelserne til aftale- og overenskomstforhandlingerne 2018 starter nu. Temaerne ved forhandlingerne forventes at blive tryghed, kompetenceudvikling, fleksibilitet og løn – hvor Dansk Told & Skatteforbund klart er af den opfattelse, at det primære fokus skal være på løn og gerne i form af generelle lønstigninger.

Hovedbestyrelsen opfordrer til, at ønsker og krav til forhandlingerne nu drøftes med medlemmerne ude i valgenheder og kredse – og at kravene samles i kredsene, som bringer dem videre til behandlingen i hovedbestyrelsen.


Sikker drift i SKAT
Hovedbestyrelsen havde en drøftelse om de udfordringer der er omkring sikker drift i de enkelte forretningsområder.

Drøftelserne vil danne baggrund for dialogen med direktørerne på forretningsområderne samt i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU).


Arbejdsrelateret vold
En medarbejder fra SKAT var i sidste uge udsat for en meget trist og beklagelig episode, hvor vedkommende blev udsat for vold. Politiet undersøger fortsat sagen, men der er meget, der tyder på, at der er tale om en voldshandling, der relaterer sig til den pågældendes arbejde i SKAT.

Dansk Told & Skatteforbund beklager meget, at episoden kunne finde sted – men er samtidig tilfreds med, at SKAT har tilbud krisehjælp. Både til den pågældende, til familien men også til kollegerne i enheden.

Hovedbestyrelsen peger i den forbindelse på den vejledning om ”Vold og trusler”, der ligger på Arbejdsmiljøudvalgets SharePoint på SKATs intranet – og opfordrer til, at indholdet bliver gennemgået på møder i enhederne, så medarbejdere og ledere er bekendt med indholdet og ved, hvordan man skal agere, hvis der igen opstår en situation.

Hent NYT fra DTS nr. 8/2017 i pdf-format her.

hjemme ill 14