SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 9/2017

28. marts 2017
Kommentar til artikel i Børsen

Børsen har i dag en artikel under overskriften: ”Revisorchef: SKATs ansatte er ikke dygtige nok”.

Forbundsformand Jørn Rise har følgende kommentar til artiklen, som forsøges optaget som et debatindlæg i Børsen:

Det er et både og

Administrerende direktør for revisionsfirmaet BDO, Stig Holst Hartwig, kritiserer i en artikel i Børsen den 28. marts 2017 SKATs ansatte for ikke at være dygtige nok. I stedet for at ansætte flere medarbejdere til kontrol, som Socialdemokratiet har foreslået, mener han, at flere velkvalificerede og bedre uddannede medarbejdere kan skaffe det samme skatteprovenu.

Lad mig starte med at slå fast, at SKATs medarbejdere – som alle andre erhvervsgrupper – naturligvis altid kan blive dygtigere. Derfor har vi også arbejdet målrettet på at sikre efteruddannelse af medarbejderne i SKAT.

Siden etableringen i 2005 har SKAT været i en situation, hvor der kun er blevet rekrutteret nye medarbejdere til kontrolområdet i meget begrænset omfang – og mange kompetencer har forladt SKAT i forbindelse med pensionering. Derfor er det også nødvendig med det fokus på kompetenceudvikling og faglighed, som også er en del af den politiske plan for et nyt skattevæsen – som Socialdemokratiet nu har fulgt op med et udspil om styrkelse af især kontrolområdet.

Vi står nu ved indgangen til noget nyt – og det giver nye muligheder. Derfor har Dansk Told & Skatteforbund også arbejdet målrettet for at skabe grundlaget for etablering af en professionsbacheloruddannelse i skat, som retter sig både mod ansættelse i skattevæsenet men også i den private sektor. I øvrigt i et konstruktivt samarbejde med bl.a. FSR – Danske Revisorer. Så der er allerede etableret et godt samarbejde med revisorbranchen.

Faktisk kan vi godt have lidt ”medlidenhed” med revisorbranchen, som jo også bliver mødt med krav, der kan stride mod branchens faglighed, fra de klienter, som bevidst ønsker at være modspillere til SKAT. SKATs complianceanalyser viser, at det er 10% af virksomhederne. Kontrol i den slags virksomheder skal naturligvis også udføres af kompetente medarbejdere – som det også sker i dag – men her er det i høj grad også hyppigheden af kontrol, der sikrer skatteprovenuet. Som det også er påpeget af bl.a. Rigsrevisionen, som har konstateret, at kontrollen i især de mindre og mellemstore virksomheder sker alt for sjældent.

Så sikring af skatteprovenuet handler både om, at der er de rette kompetencer hos medarbejderne i SKAT – og det arbejder vi som sagt målrettet på at sikre, at der altid er. Men også, at der er tilstrækkeligt antal medarbejdere til at sikre, at der også kan ske kontrol i et omfang, som underbygger en korrekt skattebetaling – og det er ikke tilfældet i dag efter års nedskæringer og interne omdisponeringer af kontrolmedarbejdere. Naturligvis kombineret med en skarp prioritering, så ressourcerne anvendes der, hvor effekten er størst.

Her forbiser Stig Holst Hartwig bare, at SKAT ikke altid kan prioritere ”benhårdt”, som var det en privat virksomhed, når lovgivningen pålægger SKAT som myndighed at agere på fejl, der måske med en normal ”virksomhedstilgang” kan synes mindre væsentlige.

Som sagt: Man kan altid blive dygtigere – det kan alle – men jeg ser intet grundlag til at betvivle medarbejdernes faglighed og indsigt i erhvervslivet – tvært i mod. Vi ved, hvad der rører sig i alle brancher – store som små! Jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde med revisionsbranchen i den fortsat digitaliserede fremtid.

Hent NYT fra DTS nr. 9/2017 i pdf-format her.

 
hjemme ill 14