SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 8/2016

27. april 2016

Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært hovedbestyrelsesmøde mandag den 25. april 2016 forud for forbundets tillidsrepræsentantkonference den 25. og 26. april. På hovedbestyrelsesmødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:

Arbejdstid
Der er nu indgået nye aftaler med SKAT om ændrede arbejdstidsregler for forbundets fuldmægtige, fagkonsulenter, specialkonsulenter og chefkonsulenter.

I løbet af denne uge forventes det, at SKAT har udarbejdet det administrationsgrundlag, der knytter sig til de nye aftaler. Dansk Told & Skatteforbund har derfor valgt først at offentliggøre aftalerne, når administrationsgrundlaget er på plads, så det er den "samlede pakke", der bliver meldt ud.

De nye aftaler kan af tekniske og administrative årsager først træde i kraft pr. 1. juli 2016 for fuldmægtige og fagkonsulenter. Special- og chefkonsulenternes aftale træder først i kraft pr. 1. september 2016.

Hovedbestyrelsen besluttede, at de nye aftaler skal evalueres i første halvdel af 2017, når der er indhøstet erfaringer med administrationen af aftalerne og de konsekvenser det har for forbundets medlemmer på arbejdstidsområdet.

SKAT har lavet et udkast til en aftale om plustid. Denne aftale skal nu forhandles med SKAT og det er forbundets forventning, at der kan indgås en aftale om plustid for forbundets medlemmer.

Tillægsforhandlingerne
Tillægsforhandlingerne 2016 er nu afsluttet i afdelingerne under Kundeservice. Der mangler endnu det samlede overblik over de indgåede aftaler i Kundeservice, men umiddelbart ser det ud til, at de indgåede aftaler er udtryk for en fornuftig fordeling af de tillægsmidler, der var til rådighed.

Forhandlingerne i IT og Økonomi er også i gang - eller starter snart - og det forventes at begge områder er færdige med forhandlingerne inden sommerferie.

Hovedbestyrelsen havde en drøftelse af forhandlingerne. I den forbindelse blev der bl.a. peget på spørgsmålet om mulighed for at opfylde profilerne i forbindelse med oprykninger, hvor medlemmet i forvejen har lønnen til den højere stilling.

HR i SKAT har i forbindelse med forhandlingerne indskærpet, at man skal opfylde profilerne, men på en række områder kan det være vanskeligt eller umuligt at opfylde alle elementer i profilen – bl.a. kravet om at undervise, da det ikke er relevante muligheder for at undervise på det pågældende område.

Ved de centrale forhandlinger har der tidligere været enighed om, at det ikke var samtlige elementer i en profil, der skulle opfyldes, da dette ikke er praktisk muligt. Forbundet vil derfor drøfte dette med HR-direktøren med hensyn til hvilke signaler, der bliver sendt ud til lederne.

Hovedbestyrelsen drøftede også den lønsum, der er til rådighed for tillægsforhandlingerne – og herunder fordelingen af varige tillæg contra engangstillæg. Dansk Told & Skatteforbund har generelt den opfattelse, at der er store problemer omkring anvendelsen og fordelingen af SKATs lønsum – og vil fortsat have særligt fokus på dette område.

Nedsættelse af Advisory Board i SKAT
Som et led i genopretningen af SKAT nedsættes der et Advisory Board, som skal rådgive SKATs direktion – bl.a. i forbindelse med rekruttering. Her skal personaleorganisationerne i SKAT også repræsenteres.

SKATs udspil går på, at personaleorganisationerne kun får én repræsentant i Advisory Board.

Hovedbestyrelsen drøftede repræsentationen i Advisory Board og fandt dels, at det er utilfredsstillende - og ikke i overensstemmelse med intentionerne – hvis ikke alle tre personaleorganisationer kan blive repræsenteret i Advisory Board.

Seniorordning
Det forventes, at SKAT i denne uge informerer om muligheden for seniorordninger for medarbejdere med kritiske kompetencer.

I forbindelse med dialogen bl.a. i SKATs Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) har Dansk Told & Skatteforbund efterlyst, at mulighederne for seniorordninger blev gjort bredere – bl.a. ved mulighed for udbetaling af bonus til medarbejdere med kritiske kompetencer.

SKAT har ikke officielt svaret forbundet på denne henvendelse, men ud fra det modtagne materiale om de påtænkte seniorordninger må forbundet konkludere, at SKAT ikke har taget hensyn til disse forslag, selvom direktøren i HSU udtrykte, at man ville undersøge mulighederne for en bredere ordning.

Situationen i SKAT
Hovedbestyrelsen havde en bred drøftelse af situationen i SKAT, som også var temaet for forbundets tillidsrepræsentantkonference.

På embedsmandsplan sker der for øjeblikket en forberedelse af forslaget til finanslov for 2017. Hovedbestyrelsen drøftede og besluttede i den forbindelse forskellige strategiske initiativer for at påvirke grundlaget for næste års finanslov på SKATs område.

Fokus vil klart være flere ressourcer til SKAT – herunder også, at de store omkostninger til udvikling og modernisering af it-systemer, som bliver aktuelle for SKAT i de kommende år, sikres ved bevillinger på finansloven, så det ikke skal ske ved "egenfinansiering" i SKAT.


Kom i betragtning til tillæg
Vil du i betragtning til tillæg ved de årlige tillægsforhandlinger? Så er det en rigtig god ide dels at takke ”ja” til en lønsamtale med din nærmeste leder, og dels udfylde og sende det individuelle indstillingsskema, som du modtager fra Dansk Told & Skatteforbunds tillidsrepræsentanter i forbindelse med tillægsprocessen.

Du kan også finde indstillingsskemaet her.

Uanset udfaldet af din lønsamtale kan du ikke være sikker på, at ledelsen i sidste ende indstiller dig til et tillæg, og at du dermed kommer med til de reelle forhandlinger. Derfor er det vigtigt for Dansk Told & Skatteforbunds forhandlere, at du udfylder et indstillingsskema, såfremt du mener, at du er berettiget til et tillæg. Det er din mulighed for at gøre tillægsforhandlerne opmærksom på dit ønske, idet du ikke kan forvente, at du ellers automatisk kommer med i forhandlingerne.

Så opfordringen skal endnu engang lyde, at du takker ”ja” til en lønsamtale og, at du udfylder og fremsender et individuelt indstillingsskema. Du vil i tiden op til forhandlingerne i dit forretningsområde og din afdeling/enhed høre mere om den konkrete proces fra din tillidsrepræsentant.

Hent NYT fra DTS nr. 8/2016 i pdf-format her.

 
hjemme ill 08