SENESTE NYT

NYT fra DTS nr. 40/2014

10. december 2014

Hovedbestyrelsesmøde
Dansk Told & Skatteforbunds hovedbestyrelse afholdt ordinært hovedbestyrelsesmøde den 8. og 9. december 2014. På mødet behandlede hovedbestyrelsen bl.a. følgende emner:

Tillæg 2014

Forhandlingerne om tillæg for 2014 er nu afsluttet – senest forhandlingerne om engangstillæg, som er ført i de enkelte afdelinger.

Forhandlingerne om varige tillæg blev allerede behandlet i hovedbestyrelsen i november. Her var holdningen umiddelbart, at forhandlingerne var forløbet tilfredsstillende – bl.a. fordi det var lykkedes at sikre et fornuftigt antal varige tillæg til forbundets medlemmer.

Efter hovedbestyrelsesmødet i november begyndte det imidlertid at rygtes, at ledelsen havde forhøjet puljen til varige tillæg. En forhøjelse personaleorganisationerne ikke var blevet informeret om i forbindelse med forhandlingerne. Dette fik naturligvis personaleorganisationerne til at spørge HR-direktør Winnie Jensen, om der var hold i rygterne.

Svaret lod vente lidt på sig – selvom det var et ret simpelt spørgsmål. Men Winnie Jensen vendte tilbage til organisationerne med det svar, at direktionen havde besluttet at forhøje puljen til varige tillæg med 1,2 mio. kr.

Det fik umiddelbart Dansk Told & Skatteforbund til at aflyse underskriften af aftalerne om varige tillæg og engangstillæg, da det var stærkt utilfredsstillende, at direktionen - efter forbundets opfattelse - havde valgt at spille med fordækte kort undervejs i forhandlingsforløbet ved ikke at informere organisationerne om forhøjelsen af puljen.

Hovedbestyrelsens vurdering af forhandlingsresultatet var jo foretaget ud fra den oprindeligt udmeldte puljestørrelse – og resultatet af forhandlingerne om varige tillæg havde også haft indflydelse på de forhandlinger, der efterfølgende var sket omkring engangstillæg.

Ved et nyt forhandlingsmøde mellem HR-direktør Winnie Jensen og forbundet afviste hun, at genoptage forhandlingerne om varige tillæg ved at tilføre flere midler, så Dansk Told & Skatteforbunds medlemmer kunne få en større andel af den samlede tillægspulje.

Omvendt har Winnie Jensen tilkendegivet, at der nu vil blive sat gang i processen med oprykninger/udnævnelse af medarbejdere i SKAT, som allerede har lønnen til at få en højere stilling – og meddelt, at SKATs direktion er indstillet på, at der nu bliver ”ryddet op”, så de medarbejdere, som ledelsen vurderer, opfylder profilen i den stilling, de skal vurderes til, rent faktisk også vil få en oprykning/udnævnelse. Også selvom det skulle blive et betydeligt antal.

Forbundet har vendt sagen med centralorganisationen CO10. Her udtrykker man også kritik af den måde, SKATs ledelse har ageret på i forbindelse med den ”skjulte” forhøjelse af puljen. Men CO10 vurderer omvendt, at der ikke vil kunne rykkes på forhandlingsresultatet, hvis forhandlingerne løftes op til at skulle ske mellem CO10 og Moderniseringsstyrelsen.

Hovedbestyrelsen havde en grundig drøftelse af de forskellige aspekter i forbindelse med forhandlingerne omkring de varige tillæg. Der blev klart og utvetydigt udtrykt kritik af forløbet og den måde SKATs direktion havde ageret på undervejs i forhandlingsforløbet ved ikke at informere personaleorganisationerne om forhøjelsen af tillægspuljen. Det er i sig selv tilfredsstillende, at direktionen har forhøjet tillægspuljen – men uacceptabelt, at det er sket uden at informere personaleorganisationerne, hvilket har stillet forbundets tillidsrepræsentanter i en vanskelig situation.

Omvendt lægger hovedbestyrelsen vægt på, at en række af forbundets medlemmer rent faktisk står til at få et varigt tillæg, hvis der nu indgås en aftale – og hovedbestyrelsen har også store forventninger til den ”oprydning”, der nu vil ske i forbindelse med oprykninger/udnævnelser.

Et markant flertal i hovedbestyrelsen besluttede derfor, at Dansk Told & Skatteforbund nu skal underskrive de aftaler om tillæg, der er forhandlet på plads, så tillæggene kan blive udbetalt til de medlemmer, der er kommet i betragtning.

Situationen i inddrivelsen

Forbundsformand Jørn Rise har deltaget i et møde med inddrivelsesdirektør Jens Sørensen om situationen i inddrivelsen. Mødet kom i stand på baggrund af den henvendelse fra forbundet til Jens Sørensen, som var omtalt i NYT fra DTS nr. 37/2014.

Det blev aftalt, at Jens Sørensen og underdirektør Jørn Rasmussen går i dialog med Lene Höilund Jensen, som er formand for TR-Forum Inddrivelse omkring de mere konkrete problemer i forbindelse med inddrivelsesopgaverne.

Der vil senere komme en mere uddybende information om de forskellige forhold i forbindelse med inddrivelsen i et NYT fra DTS.

Måneds- eller kvartalsnorm

Siden de nye aftaler omkring arbejdstid i SKAT blev indgået har der været forskellige holdninger blandet forbundets medlemmer omkring måneds- eller kvartalsnorm. Nogle medlemmer har ønsket, at den nuværende månedsnorm bliver erstattet af en kvartalsnorm, som det bl.a. er gældende for en række af AC´s medlemmer. Baggrunden er, at medlemmerne mener, de herved får en større fleksibilitet i forbindelse med afviklingen af arbejdet.

Forbundet har endda hørt, at ledere rundt omkring i SKAT på møder i enhederne skulle være begyndt at bede forbundets medlemmer om ved håndsoprækning tilkendegive, om de ønsker månedsnormen erstattet med en kvartalsnorm. En fremgangsmåde, som forbundet ikke kan tilslutte sig.

I modsætning til AC har forbundets centralorganisation CO10 har i de generelle aftaler ønsket at fastholde en månedsnorm. Det skyldes bl.a., at månedsnormen betragtes som et værn og en sikring for det enkelte medlem mod uhensigtsmæssige beslutninger fra ledelsens side omkring afvikling af arbejdet.

Spørgsmålet om månedsnorm contra kvartals- eller årsnorm indgår også i forbindelse med de kommende aftale- og overenskomstforhandlinger. CO10 har derfor henstillet til medlemsorganisationerne – og bl.a. Dansk Told & Skatteforbund – at der ikke bliver indgået lokale aftaler, som fraviger månedsnormen, inden aftale- og overenskomstforhandlingerne er afsluttet.

Dette er også den primære grund til, at Dansk Told & Skatteforbund ikke på nuværende tidspunkt kan indgå i mere konkrete drøftelser med SKATs ledelse om en eventuel ændring af normperioden.

Samtidig ønsker hovedbestyrelsen også, at resultatet af evalueringen af de nye aftaler omkring arbejdstid skal indgå i grundlaget. Ligesom medlemmerne naturligvis også vil blive hørt, hvis der skal indgås nye aftaler omkring normperioder i SKAT.

Hent NYT fra DTS nr. 40/2014 i pdf-format her.